Tømning af dødsbo: Hvordan håndteres et dødsbo?

Når du mister et nært familiemedlem, står du pludselig med et dødsbo. Udover at stå med sorgen over at have mistet, står du også med en masse praktik der skal løses. Dødsboet indeholder alt fra gammelt ragelse til værdifulde ting, som har affektionsværdi. Herunder følger en række gode råd til, hvordan du håndterer dødsboet.

Listen over ting, der er i et dødsbo, er uendeligt lang, og den strækker sig over tandbørster og vasketøj til møbler og elektronik. Derfor kan det være vanskeligt at vurdere, hvad man skal gemme, og hvad der skal smides ud.

Hvis ikke du kan få dig selv til at smide tingene ud, selvom de ikke har nogen reel værdi, kan det være en god idé at hyre et firma til tømning af dødsboet. Det kan du læse mere om på HSDK.dk

Det kan være meget overvældende at skulle stå med det hele selv, og derfor kan det være en god ide at overveje professionel assistance til at hjælpe med det grove arbejde.

4 praktiske råd, når dødsboet skal tømmes

Hvis du har svært ved at finde ud af, hvordan du tømmer dødsboet, følger her en række gode råd, som du med fordel kan gøre brug af. Du bør desuden overveje, hvorvidt du selv er i stand til det, eller om du har behov for hjælp, før du går i gang.

  1. Hvem skal hjælpe med at rydde op i dødsboet? Vil du selv og de nærmeste gøre det, vil I uddelegere arbejdet til professionelle eller måske få venner og bekendte til også at hjælpe med tømningen?
  2. Er der nogle familiemedlemmer, som ikke kan være til stede? Det er vigtigt, at alle får mulighed for at gemme de ting, som har betydning for dem, hvorfor du bør vælge en dag til tømning af dødsboet, hvor alle har mulighed for at være til stede.
  3. Hvordan vil I tømme dødsboet? Det kan være praktisk at gå efter at tømme det i systematisk rækkefølge. Vælg det rum, hvor der er flest ting af betydning først. Det vil typisk være stuen. Her har I overskud til at vurdere, hvad der skal gemmes, og hvad der skal smides ud.
  4. Tøm dødsboet i jeres eget tempo, så det ikke ender med at blive forhastet. Det er vigtigt, at I vurderer, hvor lang tid I vil bruge på at gå de forskellige rum igennem. Det kan være overvældende, og i langt de fleste tilfælde vil det ende med at tage længere tid, end I først havde regnet med.