Skal du gå på kur?

Hvis der sidder lidt for meget på sidebenene, vil det være nærliggende at tænke, at det nok er en god ide at gå på en kur og smide de overflødige kilo. En kur er stort set altid den letteste måde at komme af med nogle kilo i en fart. Der er ikke svært at finde en kur, der giver hurtige resultater, som det så er Dukan, Stenalder, 5:2 eller noget helt fjerde. De fleste af disse kure har dog en ting tilfælles, nemlig at mange af dem der taber sig på kuren, ender med at tage det hele eller mere på igen.

En kur er nemlig ofte et udtryk for at man har været doven i en længere periode, og derfor har taget på, og nu gerne vil smide det hurtigt igen. Det kommer dog nok ikke som den helt store overraskelse, at det er lettere at tage kilo på end at smide dem igen.

Nogen har lettere ved at tabe sig, hvis de kan få lov til at at sætte alting i kasser, men for langt de fleste vil det ikke være en god ide at gå på en kur, men i stedet at ændre deres livsstil. Det lyder som en drastisk beslutning, men det behøver det faktisk ikke være. Faktisk er det ofte de små ting, som giver et stort resultat, men det tager længere tid.

Når alt kommer til alt, så handler et vægttab om at indtage færre kalorier end du forbrænder på en dag, hastigheden på vægttabet kan så justeret i den forskel der er på de to. Hvis du indtager 1000 kalorier men forbrænder 2000, er det klart at vægttabet går hurtigt, til gengæld risikerer du også at miste andet end fedt, hvis du går forkert til værks.

Typisk vil et vægttab over længere tid næsten også altid være sundere, end et hurtigt vil være det, da kroppens har bedst af at vænne sig til det. Du kan gøre det med enkle midler, eksempelvis ved at droppe smør under pålæg, tage cyklen et par gange om ugen i stedet for bilen.

Du kan også erstatte nogle madvarer med nogle andre, kan du godt lide rødt kød, kan event skifte oksekød ud med vildt som struds eller rådyr, der både har mere smag og mindre fedt. Du kan købe vildt kød her, på den måde får du færre kalorier i dine aftenmåltider, der tit er de store kaloriesyndere.

Ofte er det ikke de store ændringer der er bedst på sigt, men derimod at ændre en masse små ting, hvilket der også er lettere at holde ved lige. Det korte svar på om du skal gå på kur, er derfor: Nej, men tilpas dine vaner.