Psykiske skader kan være svære at komme sig over

Sundhed er så uendelig mange ting, og det er ikke noget der kan isoleres til noget enkelt. At være sund handler langt fra kun om at være i god form, have en god kondition og spise den rigtige kost og ikke drikke for meget alkohol. Det er alt sammen noget, der hjælper, men det er ikke noget der i sig selv sikrer et sundt menneske. Sundhed er nemlig i høj grad også noget der hænger sammen med ens mentale tilstand.

Man kan sagtens have en sund krop, uden at være i mental balance, og i sidste ende hænger et hele sammen i en større sammenhæng. WHO’s definition af mental sundhed  lyder således ”en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdags udfordringer og stress, på frugtbar vis kan arbejde produktivt, samt er i stand til at yde et bidrag til fællesskabet”.

Her er det vigtigt at bide mærke i vendingen kan udfolde sine evner. Dette siger nemlig noget om, at man ikke kan præstere sit bedste, hvis man ikke har det allerinderste med. Du kender der måske også i forbindelse med eksempelvis fodbold, hvor man ofte hører udtrykket, at fodbold også er et spil der spilles i hovedet.

Fysisk god form er let – psykisk er sværere

Der kan naturligvis være mange faktorer der spiller ind, og der kan være ting der står i vejen. Helt grundlæggende er det dog let at komme i god fysisk form, det handler nemlig dybest set om at bevæge sig og gradvist begynde at bevæge sig mere og mere. Om det så er løb, cykling, svømning eller noget helt tredje, så handler det om at blive ved. Det der stopper en, er meget sjældent kroppen, der er i langt højere grad det psykiske. Har man psyken med, går det derfor også langt hurtigere og lettere.

Det store problem kan for mange være, at hvis man har gravet sig ned i en psykisk sort sted, kan det være meget svært at komme ovenpå igen. Det er ikke som en sportsskade, der bare skal have lidt tid og så en god gang genoptræning, der skal ofte lidt stærkere kræfter til. Det kan være alt fra et bosted som dette til en psykolog eller psykiater. Det vigtigste er, at man ser på en psykisk skade på samme måde som en alvorlig fysisk skade, altså som regel ikke noget, man kan komme ovenpå uden at få noget hjælp.