Knækket tand? Sådan gør du

At knække en tand kan være meget ubehageligt. Det kan være smertefuldt, og efterlader din tand i en mere sårbar situation – både fysisk og psykisk. At miste en tand, eller blot en del af en tand, kan være en voldsom oplevelse for mange mennesker. Derfor er det en god idé, at være forberedt, hvis man nu en dag skulle opleve en knækket tand. Kan du ikke komme til din tandlæge med det samme, findes der en hel del gode råd til, hvordan du selv bedst muligt behandler en knækket tand.

Læs her hvad du skal gøre med en knækket tand, samt generelle råd til din tandhygiejne.

Førstehjælp til en knækket tand

Det bedste du kan gøre, er selvfølgelig at tage til din tandlæge. Men er ulykken sket under aftensmaden, så er chancen for, at din tandlæge har åbent. Derfor kan du selv yde førstehjælp til din tand.

Det første du skal gøre er, at gemme tandstykket hvis det er muligt. Herefter kan du vælge at komme noget klorhexidin på din knækkede tand, og herefter skylle munden i lunkent vand. Bløder det fra området, så læg i kompres på. Har du smerter, så kan det være en god idé, at tage nogle smertestillende.

Har du ikke mulighed for at komme til tandlægen med det samme, men apoteket stadig har åbent, så er der mere du kan gøre. På apoteket kan du nemlig få et tandkit, hvor du selv kan behandle en knækket tand. Her får du et materiale, som skal placeres på tanden. På den måde bliver en knækket tand beskyttet indtil du får en tid hos din tandlæge.

Husk at det er vigtigt at komme til tandlægen så hurtigt som muligt, da tanden er meget sårbar når den er knækket. Så hvad skal der ske hos tandlægen

Hos tandlægen – hvad skal der ske?

Hvilken behandling du skal modtage hos tandlægen, afhænger fuldstændig af, hvor meget af din tand som er knækket. Er det et lille stykke af din tand, så kan du nøjes med en almindelig plastfyldning, som ligger et kronisk beskyttende lag på en knækket tand. Dette kan lade sig gøre, hvis tandens centralnerve ikke er beskadiget.

Er det et større stykke af knækket tand som er faldet af, så skal du også have en større behandling. Afhængigt af skaden kan tandlægen vælge at behandle nerven.

Gør en knækket tand os mere psykisk sårbare?

En knækket tand vil gøre dig mere fysisk sårbar, og du vil dermed automatisk beskytte dig selv og din tand. Men findes der psykiske konsekvenser af en knækket tand. Når du har en knækket tand, vil du være mere tilbøjelig til ikke at smile, for at beskytte din tand. Dette kan gå ud over dit humør. Det er derfor vigtigt at sørge for at gå til tandlægen så hurtigt du har mulighed for. Tandlægen vil behandle din knækkede tand, så du kan være både fysisk og psykisk sund.

Behandl en knækket tand så hurtigt du kan med førstehjælp og med behandling fra din tandlæge.