IQ

IQ betyder intelligens kvotient. Forkortelsen kommer fra tysk, da det var en tysker, der fandt på systemet, hvor det hedder Intelligenzquotient (Mange mener dog også, at det blot kommer fra den engelske stavemåde). Af og til ser man også i Danmark, at man kalder det for IK. Egentlig er IQ bare en karakter eller score, man får på baggrund af en række tests. Normal IQ ligger lige omkring 100.

 

Arveligt

Ligesom med så mange andre fænomener, taler man meget, i psykologiens verden, om, om høj intelligens er arveligt. Nogle mener, at der er en sammenhæng mellem sine forældres økonomiske status og de biologiske forældres IQ – det er dog et emne, der stadig ivrigt debatteres. Man snakker også om, at de, der starter ud med at have en relativt høj IQ typisk vil få en endnu højere IQ, da de netop i kraft af deres IQ vil opsøge intellektuelt stimulerende opgaver og udfordringer.

 

Mensa

Flere folk stræber efter, at være i top 2% (de der har en IQ på 130 eller derover) således, at de kan blive medlemmer af Mensa, der er en forening stiftet i England for særligt intelligente mennesker. Typisk vil de mødes og diskutere problemer eller løse gåder for sjov og for hyggens skyld. Der er adskillige kendte medlemmer af Mensa, blandt andet er John McAfee, der var en af de første i verden til at opfinde anti-virus software, på listen. Også en tidligere chef for Ford er at finde blandt Mensa-medlemmer. Det var ham der blandt andet bragte Mustangen til verden.

 

Intervaller

For mange går der selvfølgelig lidt sport i at have en høj IQ. Har du høj eller lav IQ – hvis du ikke kender din IQ i forvejen, kan du hurtigt finde tests online. Hvis den ligger mellem 0 og 25 er du for eksempel per definition en idiot, mens du vil være et supergeni, hvis du befinder dig mellem 180 og ∞.