Glem ikke udelegen

Vidste du, at udeleg styrker børns mentale og fysiske sundhed?

I Danmark er vi velsignet med god plads og en masse skønne udearealer. Det skal vi være glade for – særligt på vores børns vegne. En svensk undersøgelse fra 2012 påviste nemlig, at kvaliteten af børnehavers udemiljøer påvirker børnenes sundhed. Gode udearealer gør, at børn helt naturligt tilbringer mere tid udendørs. Det giver sunde børn, der bruger en masse energi, hvilket giver bedre nattesøvn og påvirker børnenes kropstyper og BMI positivt.

Da netop kvaliteten af udearealer er afgørende for, hvor godt og aktivt der leges, bør vi som forældre tænke over, hvordan vi bedst understøtter fysisk udeleg, så vores børn forholder sig aktive.

I Danmark har vi en stærk tradition for både at give vores børn adgang til både legehus, legetårn og sandkasse. Og det kunne næsten ikke være bedre, da norske kvantitative studier påviser, at børn der leger meget udendørs får styrket deres kognitive udvikling.

Giv dine børn de bedste rammer

Når du som forældre skal etablere et udemiljø, kan du med fordel vælge redskaber og udstyr, der stimulerer dine børn fysisk og udfordrer fantasien. Skal et legehus eksempelvis være i det traditionelle design? Ellers har du et barn, der skal have et piratskib eller en stor indianertipi? Skal der være rutsjebane eller skal dit barn kunne svinge sig i et reb med gummihjul? Skal området ligge, så du kan holde øje med børnene eller skal det ligge mere afskærmet, så ungerne føler sig isolerede og kan lege mere frit?

Der kan være mange ting at tænke over, når du indretter området. Som forælder skal du dog huske, at det ikke handler om at gøre det helt perfekt, men om at du i første omgang skal etablere et sted, der giver børnene lyst til at lege udendørs – og lyst til at lege der længe ad gangen.

Spørg eksperten

Søger du en bestemt type udstyr? Hvorfor så ikke spørge de fagpersoner, der lever af at sælge udelegetøj, legehuse og redskaber? De vil ofte kunne anbefale dig, så du får det helt rette udstyr til barnets alder og antallet af legende børn. Forhør dig derfor før du bestiller.