Bliv gladere med kroppens egen medicin

Er du træt af de kolde temperaturer, de mørke dage og de mange timer på jobbet? Så kunne det lyde som om, at du trænger til et par skud fra kroppens eget lykkepille-lager.

De fleste forbinder nok velvære med at grine, belønne sig selv, opleve noget eller være sammen med dem, vi holder af. Det er faktisk ikke så underligt, for det er i netop disse situationer, at vores kroppe udskiller stofferne endorfin, serotonin, oxytocin og dopamin. Disse stoffer er med til at regulere vores følelser og humør i en positiv retning, så der er med andre ord ingen grund til at gå og vente på, hjernen selv udskiller stofferne. Lad os snyde lidt og se på, hvordan vi lokker stofferne ud i kroppen.

Sådan snyder du kroppen til mere velvære

For ikke mange uger siden, mødte jeg en ung mand, der holdt humøret højt. Han havde netop været på en polterabend, hvor der var blevet kørt gokart. Det lyder muligvis ret banalt, men faktisk kan en simpel gokart tur med dine venner frigive en masse endorfiner, som er kendt for at gøre folk glade. En polterabend med action og latter er altså ikke bare sjov, den udskiller et stof, der gør dig gladere som person. De højlydte grin er en humørbooster, der ikke blot er god i øjeblikket, men også hæver humøret efterfølgende. Så da denne unge mand følte sig i fantastisk humør efter en dag på racerbanen med nogle af sine bedste venner, var det altså ikke tilfældigt. Det høje humør havde avlet endnu højere humør.

Som en ekstra bonus vil denne unge mand også kunne tænke tilbage på den sjove dag og få endnu mere ud af det. Gode minder kan nemlig betyde produktion af serotonin, der er en neurotransmitter. Det betyder, at de gode minder giver følelsen af at være afholdt og speciel, hvilket igen er en lykkeberigende følelse.

Sidst, men ikke mindst, er det ikke utænkeligt, at der selv blandt disse alfahaner blev uddelt et kram, skulderklap eller highfive til denne polterabend. Dette er slet ikke dumt, da det frigiver oxytocin, der kendes som ”krammehormonet”, eftersom det udskilles af intimitet og nærvær.

Lyder det som en sjov dag med masser af lykkeproducerende hændelser? Absolut. Og skal du evt. belønne dig selv med en dag på sofaen og lidt lækker mad dagen derpå? Ja, gør endelig det, for følelsen af at belønne sig selv udskiller nemlig dopamin, der giver følelsen af velvære.

Ja, således kan en simpel dag med de bedste venner (eller veninder) være en sand gave til hjernen og kroppen.