3 vigtige ting du skal vide om stress

Stress er for alvor blevet en folkesygdom i Danmark. Undersøgelser viser, at 430.000 danskere oplever alvorlige symptomer på stress og 35.000 danskere bliver sygemeldt pga. stress hver dag. Stress er dog ikke en rigtig sygdom, men kroppens reaktion på overbelastning.

Stress kan ramme alle

Stress symptomer betyder ikke at man er svag. Ingen er hævet over at udvikle stress. Det handler udelukkende om overbelastning og kan derfor ramme alle. Stress er altså ikke et tegn på, at man ikke kan klare noget, men at man i lang tid har klaret for meget, og at både krop og hjerne har brug for at slappe af.

Stress er svært at forklare

Stress kan ofte være svært at definere for personen, der er stresset, hvorfor det også er en meget undervurderet sygdom i Danmark. Den stressramte kan måske kun fortælle, at han eller hun ikke kan overskue noget eller er for træt til at gå på arbejde. Disse kan være alvorlige symptomer på stress. De pårørende kan have svært ved at forstå, at et individ der har været på arbejde hver dag, har handlet, hentet børnene osv. lige pludselig har svært ved at forlade huset. Men disse symptomer skal og må ikke undervurderes. Stresscoaching kan afhjælpe symptomerne, så de ikke bliver så alvorlige at de ender i en sygemelding.

Stress er ikke noget, man ”bare lige kommer over”

Når du har ondt i maven eller måske hovedpine, kan du tage en Panodil, så du kan gå på arbejde og klare dagens gøremål uden problemer. Der findes dog ikke en pille imod stress. Alvorlig stress er nemlig noget, der udvikler sig over tid, og er i høj grad en overbelastning af både hjernen og kroppen. Den stressramte kan altså ikke ”bare tage sig sammen”. Det tager tid – og ro – at komme sig over stress.

Stress er ikke noget, der går over af sig selv og de nærmeste er ikke altid de bedste til at håndtere en person med stresssymptomer. Stresscoaching kan være en sundere løsning, der kan hjælpe den stressramte tilbage til et liv uden stress.